Napoleonki uwielbiam i mogła bym je jeść dzień w dzień. Nie robię tak z wiadomych względów, ale czasem jak mnie najdzie chęć to po prostu muszę! Niestety w cukierniach coraz rzadziej można znaleźć naprawdę smaczne napoleonki, czy jak kto woli kremówki. Dlatego postanowiłam poszukać dobrej receptury, aby móc zrobić je samodzielnie. Zajęło mi to trochę czasu, ale oczywiście było warto :-) Przepis znalazłam tu i serdecznie go polecam, bo efekt końcowy jest na prawdę świetny ;-D
Napoleonka |
NAPOLEONKA
2 opakowania ciasta francuskiego
750 ml mleka
50 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jaja
Oba ciasta francuskie pieczemy według wskazań z opakowania. Po upieczeniu studzimy.
Pół litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, mąki oraz jaja (można zmiksować). Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć dodajemy do niego porcję mleka z budynie i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Gdy masa zgęstnieje lekko ją studzimy, po czym wykładamy na jeden z upieczonych plastrów ciasta francuskiego. Wygładzamy i przykrywamy drugim plastrem lekko dociskając. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Napoleonkę podajemy posypaną cukrem pudrem.
Napoleonka |
SMACZNEGO :-)
ja to lubię sobie popatrzeć na napoleonki, bo ładne są, ale do lubienia ich się jeszcze nie do końca przekonałam ;-))
OdpowiedzUsuńklasyczne ciasto a ja nie robiłam
OdpowiedzUsuńTrzeba to koniecznie nadrobić ;-)
UsuńO raby, ślinka mi cieknie : )
OdpowiedzUsuńA gdzie przepis na ciasto . Sztuka to przepis na dobre ciasto własnej roboty.
OdpowiedzUsuńNigdzie nie napisałam, że jestem sztukmistrzem kuchennym ;-)
UsuńTo ciasto na ile sztuk starcza ?
OdpowiedzUsuńBlacha ok 25x35 czyli min 12 porcji powinno powstac. Wsztstko zalezy od tego jak bedziesz kroic ;-) Pozdrawiam :-)
UsuńWygląda to znakomicie ale gdzie znajdę przepis na ciasto francuskie . Pozdrawiam z niemiec
Usuń