10 września 2012

Pierogi z kaszą gryczaną

Kasza gryczana to kolejny składnik, za którym nigdy nie przepadałam. Do tej pory tolerowałam ją tylko w gołąbkach mojej cioci, która biorąc mnie przez zaskoczenie po prostu mi je dała, a że po nadgryzieniu nie wypadało grymasić, więc zjadłam do końca - i o dziwo polubiłam. Ale do tych gołąbków wrócimy kiedy indziej... Dzisiejszym bohaterem są pierogi, ugotowane w wyniku uzyskania kaszy gryczanej jako jednego ze składników wygranej w konkursie - jak już jest to trzeba zużyć i tyle. Stało się jednak bardzo dobrze, bo pierożki są rewelacyjne i stały się jednymi z moich ulubionych, zaraz obok pierogów ruskich :-)


PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANA


CIASTO NA PIEROGI:
    700 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka wody
    szczypta soli
  
FARSZ:
    200 g kaszy gryczanej
    100 g kaszy jęczmiennej
    350 g wędzonego boczku
    12 suszonych grzybów
    2 jaja
    cebula
    sól
    pieprz


Na początku napiszę, rzecz w sumie oczywistą - farsz jest lepszy, jeśli przyrządzimy go kilka godzin wcześniej.
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą o odstawiamy. Po około 1h gotujemy je w tej samej wodzie. Kasze gotujemy wg wskazań z opakowanie, ale w niesolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy.- podsmażamy na patelni i dodajemy do kasz. Na patelni po boczku rumienimy cebulę - również mieszamy z kaszami. Ugotowane grzyby drobno siekamy i dodajemy do farszu, który doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Łączymy z roztrzepanym jajem i odstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut.
Możemy podawać po ugotowaniu polane na przykład rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-)

Pierogi z kaszą gryczaną


SMACZNEGO :-)






4 komentarze:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...