18 października 2012

Gulasz z indyka

Kiedyś gulasze wydawały mi się strasznie praco i czaso-chłonne. Dziś jednak chętnie sięgam po takie rozwiązanie, stanowiące miłą alternatywę dla mięsa smażonego w panierce lub bez. I nie będę nic więcej pisać na zachętę - po prostu sami musicie spróbować ;-)


GULASZ Z INDYKA


900 g indyka
3 duże ząbki czosnku
3 duże cebule
1 duża marchewka
1 szklanka rosołu
1 kostka rosołowa grzybowa
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
świeży rozmaryn
olej do smażenia


Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowanego indyka oprószamy dokładnie mąką wymieszaną z solą, pieprzem i papryką, a następnie odstawiamy je w chłodne miejsce.
Marchew i cebulę obieramy i myjemy, a następnie cebulę kroimy w piórka a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżki) i podsmażamy indyka. Gdy się zarumieni przekładamy do drugiego garnka a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i marchew. Warzywa chwilę podduszamy i przekładamy do mięsa. Na patelnię wlewamy rosół, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy i przelewamy do garnka z mięsem. 
Dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu, obrany posiekany czosnek i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Gulasz z indyka
SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. Jutro idę na imieniny, w niedzielę też mam obiad poza domem, ale kto wie... w przyszłym tygodniu może się skuszę :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. W przpisie stracil sie czosnek:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...