Kiedyś gulasze wydawały mi się strasznie praco i czaso-chłonne. Dziś
jednak chętnie sięgam po takie rozwiązanie, stanowiące miłą alternatywę
dla mięsa smażonego w panierce lub bez. I nie będę nic więcej pisać na
zachętę - po prostu sami musicie spróbować ;-)
GULASZ Z INDYKA
900 g indyka
3 duże ząbki czosnku
3 duże cebule
1 duża marchewka
1 szklanka rosołu
1 kostka rosołowa grzybowa
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
świeży rozmaryn
olej do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Tak przygotowanego
indyka oprószamy dokładnie mąką wymieszaną z solą, pieprzem i papryką, a
następnie odstawiamy je w chłodne miejsce.
Marchew i cebulę obieramy i myjemy, a następnie cebulę kroimy w piórka a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżki) i podsmażamy indyka. Gdy się
zarumieni przekładamy do drugiego garnka a na pozostały tłuszcz
wrzucamy cebulę i marchew. Warzywa chwilę podduszamy i przekładamy do
mięsa. Na patelnię wlewamy rosół, dodajemy kostkę rosołową i
doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy i przelewamy do garnka z mięsem.
Dodajemy posiekaną gałązkę rozmarynu, obrany posiekany czosnek i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Gulasz z indyka |
SMACZNEGO :-)
pycha!!!!!
OdpowiedzUsuńJutro idę na imieniny, w niedzielę też mam obiad poza domem, ale kto wie... w przyszłym tygodniu może się skuszę :-).
OdpowiedzUsuńW przpisie stracil sie czosnek:)
OdpowiedzUsuńjuż poprawione ;-)
Usuń