Piątek, a ja jak zawsze wstrzeliłam się z przepisem na... golonkę. Piątek na szczęście się kończy, a golonkę będzie można bezstresowo spożyć w weekend. Przedstawiona przeze mnie porcja swobodnie wystarczy na dwa dni i jeszcze pewnie Wam zostanie. No chyba, że siądziecie do niej w kilka (więcej niż dwie) osób ;-)
GOLONKA ZAPIEKANA NA KAPUŚCIE
2 kg golonki
2 kg kapusty kiszonej
6 liści laurowych
12 ziaren pieprzu czarnego
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren jałowca
2 duże cebule
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
sól
pieprz
Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut.
Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut.
Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut.
Golonka zapiekana na kapuście |
Golonka zapiekana na kapuście |
SMACZNEGO :-)
wyobrażam sobie jak musi pięknie pachnieć!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Oj pachnie, i przy gotowaniu, i przy pieczeniu :-)
Usuńpozdrawiam również ;-)
Rewelacja! uwielbiam golonkę, ale na kapuście jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńgolonka się gotuje , mam nadzieje że będzie pychota
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowała :-)
Usuń