Całkiem niedawno udało mi się wygrać garnek, a właściwie patelnię elektryczną dlatego dziś przedstawię Wam szybkie danie jednogarnkowe z ryżu i kurczaka. Pomysł najprostszy, składniki popularne, a szybkość wykonania błyskawiczna. Po teście z garnka jestem bardzo zadowolona - mimo moich obaw rozgrzewa się błyskawicznie i praktycznie od razu po włączeniu jest gotowy do użycia. Zapewne przyda się na wyjazdy różnego rodzaju :-D
Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka |
JEDNOGARNKOWE DANIE Z RYŻU I KURCZAKA
400 g ryżu
400 g piersi kurczaka
1 opakowanie azjatyckiej mieszanki warzyw mrożonych
1 butelka przecieru pomidorowego domowego lub 4 pomidory pozbawione skórki i pestek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1l bulionu (może być z kostki)
5 łyżek oleju
sól
pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i drobno siekamy. Połowę oleju podgrzewamy w patelni o wysokich brzegach, wrzucamy kurczaka i delikatnie obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wylewamy pozostałą część oleju i dorzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i surowy ryż - chwilę podsmażamy.
Do ryżu z cebulą i czosnkiem dolewamy połowę bulionu oraz przecier pomidorowy (lub pomidory), podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną część bulionu (ja zużyłam cały litr). Po około 10 minutach gotowania, dodajemy opakowanie warzyw mrożonych wraz z przyprawami oraz kurczaka. Gotujemy wszystko razem do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu - mi to zajęło łącznie około 25 minut ;-)
Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka |
Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka |
Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka |
SMACZNEGO :-)
Szczerze? Praktycznie identyczne danie robię już od dobrych kilku lat - i nie znalazłem na to żadnego przepisu :)
OdpowiedzUsuńKiedyś musiałem "na szybko" ugotować coś z resztek w lodówce i wyszło właśnie takie danie ;)
Na początku bez przecieru pomidrowego, czosnku i cebuli - te składniki doszły potem, przy kolejnych "wariacjach" tej potrawy ;) Obecnie dodaję jeszcze świeżą paprykę oraz pieczarki.
Ja przepis niby znalazłam, ale nawrzucałam co innego niż było w przepisie ;-) Wersję odgrzewaną zrobiłam z kurczakiem wędzonym - to dopiero był smak :-D
UsuńI takie właśnie jest ;-)
OdpowiedzUsuńRobie takie danie przy tzw. czystkach w lodowce :) nawrzucam co sie da i zawsze wychodzi przepyszne :)
OdpowiedzUsuńI na Twoja wersje chetnie wykorzystam przepis :)
;)
OdpowiedzUsuńWitam , czy ta drugą część mozna zrobic juz w garnku ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJesli garnek jest dobry zeliwny lub ma podwojne dno to powinien dac rade. W zwyklym emaliowym potrawa moze sie szybko przypalic.
UsuńJesli garnek jest dobry zeliwny lub ma podwojne dno to powinien dac rade. W zwyklym emaliowym potrawa moze sie szybko przypalic.
Usuńobrzydliwa breja...
OdpowiedzUsuńDziękuję za konstruktywną krytykę.
Usuń