11 listopada 2013

Coraz bliżej Święta...

Coraz bliżej Święta i na blogach zaczyna się piernikowo-korzenny szał. Nie to żebym szła za falą, ale wpadł mi ostatnio w ręce przepis, który właśnie teraz postanowiłam wykorzystać. Jak się okazało, wybór był bardzo dobry, bo ciasto wykonałam szybko i sprawnie - nawet szybciej niż przepis przewidywał. Tak samo jak szybko je zrobiłam, tak samo szybko też znikało... Dobrze, że zdążyłam zrobić kilka zdjęć ;-)

Ciasto cynamonowe z rodzynkami


CIASTO CYNAMONOWE Z RODZYNKAMI

Blacha 25 X 35

700 g mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki soli
300 g masła śmietankowego
250 g brązowego cukru
350 g rodzynek
skórka pomarańczowa z 1 lub 2 pomarańczy
12 łyżek świeżego soku pomarańczowego
12 łyżek mleka
4 jaja

Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedzamy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających piasek. Następnie dodajemy cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową - mieszamy.
Jajka mieszamy  z mlekiem i sokiem pomarańczowym - ubijamy za pomocą drewnianej miksera. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste ale wilgotne.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Ciasto cynamonowe z rodzynkami


 SMACZNEGO :-)


Wigilijny Piernik 2013
Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013


 

3 komentarze:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...