Oto kolejne z moich ulubionych dań. Właściwie to mogłabym zjeść wszystko jeśli zostałoby nadziane kapustą z grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze.
Krokiety z kapustą i grzybami |
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Na ciasto:
0,5 kg mąki krupczatki
2 jaja
2 szklanka mleka
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka wody (dolewamy stopniowo jeśli ciasto jest za gęste)
olej do smażenia
Na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
30 g suszonych grzybów
1 duża cebula
pieprz
sól
olej do smażenia
2 jaja
2 łyżki mleka
bułka tarta
olej do smażenia
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmieniamy wodę i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu - odcedzamy.
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy i drobno siekamy razem z grzybami.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy ok 2 łyżki mąki i zasmażamy. Dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy.
Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno być lejące).
Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka).
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy w żaroodpornym naczyniu. Gdy wszystkie krokiety będą obsmażone naczynie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy razem przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni.
Krokiety z kapustą i grzybami |
SMACZNEGO :-)
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKrokiety pierwsza klasa. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń