21 kwietnia 2014

Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą



Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą

Forma o średnicy 28 cm

Na ciasto:
   260 g mąki pszennej
   140 g masła roślinnego
   3 żółtka
   1 płaska łyżka śmietany 9%
   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
   4 łyżeczki fruktozy
   szczypta soli

Na wyłożenie:
   250 g konfitury Babuni z truskawek Stovit
   2 płaskie łyżeczki żelatyny
   2-3 łyżki gorącej wody
   1 okrągły wafel (średnica około 30 cm)
   100 g gorzkiej czekolady
   2 łyżki masła śmietankowego
   1 łyżka kakao

   ulubione bakalie do dekoracji

Mąkę mieszamy z fruktozą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło roślinne, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto, gdy składniki ładnie się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wyjmujemy schłodzone ciasto, odcinamy 2/3 resztę wkładamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na pewno będzie się rwało, ale to nic nie szkodzi. Ciastem wykładamy foremkę (nie smarujemy jej tłuszczem), Tworząc brzeg o wysokości około 1 cm. Jeśli ciasto pękało łączymy je przy pomocy mniejszych kawałków i dociskamy palcami. Nakłuwały ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 220 stopni - do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (pozostawiamy w foremce).
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dodajemy do konfitury truskawkowej i dokładnie mieszamy a następnie wylewamy na wystudzone ciasto - wyrównujemy i pozostawiamy tak na około 15 minut (w tym czasie konfitura powinna się ściąć).
Czekoladę wraz z masłem śmietankowym i kakaem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po dokładnym połączeniu się składników studzimy.
Na warstwę konfitury układamy wafel i lekko dociskamy (jeśli trzeba przycinamy go nożyczkami do odpowiedniego wymiaru). Przestudzoną czekoladę wykładamy na wafel i wyrównujemy powierzchnię.
Z pozostałego ciasta wycinamy dekoracyjne kształty i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy i używamy do dekoracji mazurka lub po prostu jako ciasteczka (mi wyszła porządna blacha motylków).
Zanim czekolada zastygnie dekorujemy bakaliami.

Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą


SMACZNEGO :-)


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV



2 komentarze:

  1. śliczna dekoracja mazurka :) podziwiam bo mi troszke brakuje cierpliwości, a twój cudny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za miły komplement, trochę bałam się tego dekorowania, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny ;-)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...