Kręcone ciasto z rabarbarem |
Blacha 21 x 31 cm
1kg mąki pszennej
5 jaj
250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej)
1,5 szklanki brązowego cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
2 szklanki mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
szczypta soli
ok 700g rabarbaru
Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy na nieduże kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.
W dużej misce mieszamy żółtka z cukrem - miksujemy aż się dokładnie połączą. Dodajemy miękkie masło roślinne i dalej miksujemy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto będzie mocno gęstnieć - w czasie miksowania stopniowo dodajemy mleko i sok z cytryny. Powstanie gęste dość zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto zrobi się mniej zwarte. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do blachy wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka).
Uwaga! Ciasto nie będzie mega słodkie. Jeśli lubisz wypieki bardzo słodkie w smaku zwiększ ilość cukru o przynajmniej 0,5 szklanki.
Kręcone ciasto z rabarbarem |
SMACZNEGO :-)
świetnie wygląda na pewno jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńSzybko znika ;-)
Usuńmiło mi :-) dziękuję za zaproszenie, na pewno zajrzę :-)
OdpowiedzUsuń