350 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
7g suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorącej)
100 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek
Na obłożenie:
1 duża czerwona cebula
4 posiekane suszone pomidory z zalewy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska gruboziarnista w młynku
Do miski przesiewamy mąkę, sól, drożdże - mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą - zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się dobrze połączą.
Elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odkładamy ponownie do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty.
Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień.
Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Podajemy na ciepło bądź zimno.
Minifocaccia |
Minifocaccia |
SMACZNEGO :-)
Wyglądają mega apetycznie, od razu zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuń