Mam lekkie zaległości. Kilka przepisów czeka na publikację już od świąt, a ja ciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilku dni choć trochę nadrobię braki.
Dziś zapraszam na muffiny, które dzięki temu iż nie zawierają tłuszczu stają się zdrową przekąską zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Polecam serdecznie bo są bardzo smaczne, lekkie i puszyste :-)
Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem |
MUFFINY ŻYTNIO-KUKURYDZIANE Z AGRESTEM
Składniki na 12 - 14 sztuk:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklana mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka soli
3/4 szklanki cukru demerara
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 szklanka mleka
1/2 szklanki musu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
2 garści płatków migdałowych
ok 300 g agrestu (może być mrożony)
W miseczce mieszamy suche składniki, mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier.
W drugiej większej misce miksujemy jaja z mlekiem i musem jabłkowym. Stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników (cały czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy sok z cytryny, płatki migdałowe i agrest (rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego cukru.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem studzimy.Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem |
SMACZNEGO :-)
Ależ wyrośnięte! :)
OdpowiedzUsuń