2 mini sałaty rzymskie
1 duży pomidor
1 średnia marchew
gruby szczypior (5-6 łodyżek)
ok 6 cm pora (jasna część)
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
1/2 łyżki musztardy
pieprz ziołowy
sól
inne ulubione zioła
Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę rzymską drobno kroimy, marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), pomidora kroimy w niedużą kostkę, szczypior drobno siekamy - wszystko razem mieszamy w misce.
Pora cienko kroimy w prążki i przelewamy wrzątkiem (pozostawiamy na sitku do obcieknięcia).
W szklance mieszamy: ocet winny, oliwę, musztardę i przyprawy.
Do miski ze składnikami surówki dodajemy pora, mieszamy.
SMACZNEGO :-)
bardzo sympatyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuń