Kotlety mielone z marchewką |
Składniki na ok 10 sztuk (5 porcji):
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 gotowanej marchewki (może być z rosołu)
1 średnia cebula
1 jajo
2-3 łyżki natki pietruszki
1 czerstwa kajzerka
sól
pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia (rzepakowy)
Kajzerkę namaczamy w wodzie.
Do niedużej miski wykładamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i marchewkę, odciśniętą kajzerkę, wybijamy jajo. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy przy pomocy dłoni do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.
Dłońmi formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor (z obu stron).
SMACZNEGO :-)
Nie jest to może super dietetyczne danie, ale na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuń