15 sierpnia 2016

Kurczak pieczony w warzywach

Na 2 porcje:
   2 udka kurczaka
   zioła do kurczaka (gotowa mieszanka)
   papryka słodka
   sól
   pieprz czarny młotkowany z kolendrą
   1 duża marchew
   1 duża cebula czerwona
   7 ząbków czosnku
   2 średnie pomidory

   olej do smażenia

Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na miń 2h.
Warzywa poza pomidorami obieramy, marchew myjemy. Cebulę i marchew kroimy w kawałki ok 1 cm grubości, pomidora w ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy nożem.
Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki.
Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami.

Kurczak pieczony w warzywach

SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...