3 sierpnia 2012

Zapiekanka gospodarska

To idealny przepis, gdy nie masz konkretnego pomysłu na to co można ugotować, a chcesz szybko zjeść. Wykorzystać możesz praktycznie wszystko co pozostało z wcześniejszych posiłków.

ZAPIEKANKA GOSPODARSKA

1kg ziemniaków
25 dag kiełbasy, parówek
2 cebule
2 jaja
20 dag żółtego sera edamskiego
3/4 szklanki śmietany
łyżka oleju
łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do dań z ziemniaków
pieprz
sól

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki - obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w cienkie plastry. Śmietanę mieszamy z roztrzepanymi jajami i przyprawiamy. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i szklimy na oleju dodając przyprawy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Układamy kolejno:
- połowę ziemniaków, 
- połowę żółtego sera,
- przyprawy,
- połowę cebuli,
- połowę kiełbasy. 
- pozostałą cebulę,
- pozostałe ziemniaki,
- pozostałą kiełbasę.
Na koniec posypujemy żółtym serem i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajami.
Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Podajemy z surówką.

Zapiekanka gospodarska

Ten przepis pochodzi z książki:



SMACZNEGO :-)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to prawda- kuchnia z resztek- czy też oszczędna, jak zwał tak zwał to jest rewelacja:) Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...