16 sierpnia 2012

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Za mną trzy dni uroczo spędzone poza domem. Pojechałam z wizytą do koleżanki, i mimo braku pogody nie straciłyśmy pogody ducha. Dzień zaczynałyśmy wcześnie dziarsko maszerując o 7 rano na basen, potem razem buszowałyśmy w jej kuchni, aby wieczorem móc pogaworzyć przy smakołykach i winie. Z tej wycieczki przywiozłam dwie rzeczy - wiarę, że w końcu nauczę się pływać i oczywiście kilka smakowitych przepisów ;-) Oto jeden z nich:

LASAGNE Z MIĘSEM I SZPINAKIEM

około 15 płatów makarony lasagne (ja użyłam Lubellę)
600g mięsa mielonego
450g mrożonego szpinaku
1 puszka pomidorów w zalewie
2 pomidory
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
6 plastrów żółtego sera
3 łyżki śmietany (1 do doprawienia szpinaku, 2 do posmarowania formy)
2 łyżki mleka
1 jajo
1/2 łyżeczki cukru
oregano
bazylia
czosnek niedźwiedzi
tymianek
papryka ostra
pieprz czarny
sól
olej

Przed zabraniem się za przyrządzanie lasagne rozmrażamy szpinak.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (około 3 łyżki), szklimy. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem. Równomiernie podsmażamy.
Szpinak odsączamy, przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do szpinaku. Doprawiamy solą, łyżką śmietany i mlekiem. Mieszamy i dalej podgrzewamy aż szpinak odparuje. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy roztrzepane jajko.
Pomidory wyjmujemy z puszki co garnuszka, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, tymiankiem, solą i cukrem. Mieszając podgrzewamy - zdejmujemy z ognia gdy pomidory się rozpadną a sos zacznie bulgotać.
Pomidora myjemy i kroimy na plastry.
Formę smarujemy śmietaną i układamy kolejno:
- płaty lasagne
- 1/3 sosu pomidorowego
- połowę mięsa mielonego
- połowę szpinaku
- płaty lasagne
- 1/3 sosu pomidorowego
- pozostałe mięso
- pozostały szpinak
- płaty lasagne (teraz wszystko lekko dociskamy)
- resztę sosu pomidorowego
- pokrojonego w plastry pomidora
- plastry żółtego sera
- posypujemy ziołami.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut.





Lasagne z mięsem i szpinakiem

Lasagne z mięsem i szpinakiem


SMACZNEGO :-)



Lasagne z Lubellą! Konkurs!
Kuchnia Bardzo Włoska 2012Pomidorowe inspiracje


5 komentarzy:

  1. Lasagne, szpinak i pomidorki - wszystko co lubimy:). Dziękujemy za udział w "Makaroniarnia 2012" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się rewelacyjnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...