18 sierpnia 2012

Naleśniki z fasolą i pieczarkami

Naleśniki lubi każdy - ja też. Moja mama zawsze robiła standardowe trzy wersje z serem, mięsem lub dżemem. Nie stroniła jednak od eksperymentów, dlatego gdy pewnego dnia zjadłyśmy pyszne kupne naleśniki meksykańskie szybko postanowiłyśmy je odtworzyć we własnej kuchni. Po kilku próbach uzyskałyśmy taki oto efekt :-)

NALEŚNIKI Z FASOLĄ I PIECZARKAMI

Na ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
szczypta soli
olej do smażenia

Na farsz:
250 g pieczarek
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1 duża cebula
duży ząbek czosnku
sól
pieprz
papryka
sos meksykański

Mąkę, mleko, jajko i sól miksujemy. Ciasto powinno być gładkie i lekko lejące. Za pomocą małej chochelki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy jasne naleśniki.
Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy. Fasolę odsączamy. Cebulę obieramy i szklimy. Po wystygnięciu wszystkie składniki mieszamy, dodajemy wyciśnięty czosnek, sos meksykański i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy. Ponownie podsmażamy na złoto.
UWAGA: Dobrze jest przygotować farsz wcześniej aby składniki się "przegryzły".

Naleśniki z fasolą i pieczarkami


SMACZNEGO :-)


Naleśnikowa Sobota 2


7 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie :) Chyba zrobię takie wytrawne naleśniki na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich, a wyglądają smakowicie;) Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z fasolą? Nie jadłam, ale wyglądają smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry efekt :) Ja się jeszcze trochę pobawiłem w miażdżenie fasolek. Lubię coś pomiędzy pastą a całymi i naleśnik też jest bardziej płaski :) Całość podałem do żurawiny (konfitury z Pińczowa) i szczypiorku. Zapytam - awatar autorki to studnia czy okular?;) Pozdrawiam Kacper

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślę o takiej paście przy następnych naleśniczkach :-)
      Avatar to raczej pani z nożem w wieczornej poświecie ;-) Zaczerpnięty z nieistniejącej już strony o moim ulubionym pisarzu. Pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie za kontakt, rzucałbym w ciemno że to mógłby być Lewis Carroll ale równie dobrze Anne Rice więc zarzucę próby zgadulstwa na korzyść dalszych wycieczek kulinarnych :) Dobrego dnia (jednak), K.

      Usuń
    3. Pisarz to Jeffery Deaver ;-) Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...