15 września 2012

Pomidory w kawałkach

Przetwory - w tym roku wzbiłam się na wyżyny i sama zabrałam za robienie smakowitości do słoiczków. Kiedyś wydawało mi się, że jest to strasznie skomplikowana sprawa - nic bardziej mylnego. Fakt, jest trochę pracy przy obieraniu, skubaniu, usuwaniu pestek i siekaniu, ale biorąc pod uwagę jedzone później pyszności warto się wysilić.
Dziś przedstawiam pomidory w kawałkach. Robiłam już przecier, ale przecier nie do wszystkiego się nadaje. Pomidory w kawałkach będą jak znalazł przy robieniu zapiekanek czy lasagne, aż się miło robi na samą myśl. Więc dla wszystkich przeciwników pomidorów z puszek, kartonów i słoików sklepowych polecam ten przepis :-)


POMIDORY W KAWAŁKACH


dowolna ilość dojrzałych pomidorów


Pomidory myjemy. Aby usunąć skórkę najpierw zalewamy je wrzątkiem na miń 2 minuty po czym zmieniamy wodę na zimną. Skórka będzie sama schodzić nawet jeśli wcześniej jej nie ponacinamy ;-) Tak przygotowane pomidory kroimy na ćwiartki (jeśli są duże to na ósemki) i odstawiamy na około 20 minut (co jakiś czas mieszamy).
Słoiki wyparzamy ( mi z niecałych 1,5 kg wyszły 3 niepełne duże słoiki), nakładamy do nich pomidory lekko ugniatając aby usunąć powietrze. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w kąpieli wodnej przez około 30 minut. Pozostawiamy w garnku do przestygnięcia, po czym wyjmujemy i dokładnie wycieramy.

Pomidory w kawałkach


SMACZNEGO :-)



Domowy Wyrób




2 komentarze:

  1. o, właśnie w tym celu zasadziłam pół warzywnika pomidorami różnych odmian :-)
    Będę tu zaglądać, widzę wiele fajnych pomysłów!
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...