CANNELLONI Z MIĘSEM I BOCZKIEM
250g makaronu cannelloni (opakowanie)
500g mięsa mielonego
250-300ml domowego przecieru pomidorowego
1 puszka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
150g startego sera gouda
2 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
Podsmażamy na patelni mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Podsmażone mięso zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy pozostałe zioła - chwilę dusimy. Dodajemy odsączony groszek, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy śmietaną. Rurki makaronu napełnianiami farszem (makaronu wcześniej nie gotujemy) i układamy w naczyniu żaroodpornym, po ułożeniu jednej warstwy pokrywamy ją cienką warstwą farszu i układamy kolejną warstwę. Jeśli farsz zostanie wykładamy go na wierzch. Posypujemy żółtym serem.
Naczynie przykrywamy i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Cannelloni z mięsem i groszkiem |
Cannelloni z mięsem i groszkiem |
SMACZNEGO :-)
A wiesz, że nigdy nie robiłam canelloni? Trzeba kiedyś to zmienić :)
OdpowiedzUsuń