No i stało się, gardło odmówiło mi posłuszeństwa i Święta znów spędzam w łóżku. Na szczęście na pocieszenie mam cudowny prezent od Mikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko. Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami |
GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI
Na ciasto:
250 g mąki
125 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka śmietany
szczypta soli
0,5 opakowania cukru waniliowego
Na wyłożenie:
0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego
1 opakowania cukru waniliowego
2 białka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g mąki
125 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka śmietany
szczypta soli
0,5 opakowania cukru waniliowego
Na wyłożenie:
0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego
1 opakowania cukru waniliowego
2 białka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g mrożonych jeżyn
2 łyżeczki zielonej herbaty brzoskwiniowej
1-2 łyżki cukru (wg własnych upodobań - ja nie dodawałam)
brązowy cukier do posypania
brązowy cukier do posypania
Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na
minimum 1 godzinę. Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby ser był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki mąki ziemniaczanej - mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w
wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wyjmujemy z zamrażarki jeżyny, wykładamy na głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej. Z reszty ciasta wykrawamy za pomocą foremek gwizdki.
Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie ser, jeżyny (ja lekko powciskałam je w ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do
piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami |
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami |
SMACZNEGO :-)
śliczne ciasto :) zdrówka dużo życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, już mi lepiej - płukanki z wody i soli oraz rumiankowe pomogły :-D
UsuńTen sernik wyglada niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle smaacznie!
OdpowiedzUsuńjest niesamowity.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie.
Jak herbatka brzoskwiniowa to oczywiście najlepsza http://www.black-tea.pl/zielona-z-dodatkami/53-brzoskwinka.html :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją użyłam do tego wypieku ;-)
UsuńMmm, z tą herbatą musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń