16 lutego 2013

Szybka strucla jabłkowa

Wszędzie wokół panuje czerwone święto - Walentynki. Wszędzie serduszka i mnóstwo cukru - ale nie u mnie :-P Ja tego święta nie lubię! Postanowiłam więc spędzić ten dzień mało cukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-)

Szybka strucla jabłkowa


SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA


3 średnie jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
2 łyżki mielonego cynamonu
około 10 goździków
3 łyżki bułki tartej


Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami.
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami.
Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy, układając go na jabłkach pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie.
Gotowe strucle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.

Szybka strucla jabłkowa

Szybka strucla jabłkowa


SMACZNEGO :-)



Szybkie ciasta - edycja karnawałowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...