Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-)
Francuska plecionka z mięsem |
FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM
Na 4 porcje:
1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego
200 g wędzonego boczku
150 g mięsa wołowego z rosołu
2 duże cebule
1 łyżka smalcu
pieprz czarny
Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą.
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski
pozostawiając nienaruszoną część środkową, na którą wykładamy mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na
zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na mięsie pod kątem tak
aby końce pasków zachodziły na siebie.
Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia).
Francuska plecionka z mięsem |
Francuska plecionka z mięsem |
SMACZNEGO :-)
U mnie na to mówi się "Mumia":) bardzo smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJa też chyba zacznę tak mówić :-)
UsuńŚwietnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuń