To ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom uczulonym na gluten oraz diabetykom. No i miłośnikom śliwek. Pierwszy raz piekłam używając mąkę gryczaną i muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Podobne ciasto uczyniłam też z mąki żytniej-razowej (o tym już niedługo), ale to gryczane bardziej mi smakowało :-)
Tarta gryczana ze śliwkami |
TARTA GRYCZANA ZE ŚLIWKAMI
Na ciasto:
250 g mąki gryczanej
2 łyżki fruktozy
150 g posiekanego masła roślinnego
1 żółtko
1-2 łyżki wody
Na obłożenie:
0,5 kg wypestkowanych śliwek
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka fruktozy
Mąkę gryczaną mieszamy z fruktozą, masłem i żółtkiem - wyrabiamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy wodę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3 mm grubości) lub po prostu dociskając palcami wyklejamy nim blaszkę do pieczenia. Na cieście układamy ciasno śliwki skórką do dołu. Wierzch posypujemy migdałami wymieszanymi z fruktozą. Jeśli zostało nam ciasto, ścieramy je na drobnej tarce i rozsypujemy na śliwkach.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut.
Użyłam blaszkę o wymiarach 21 x 31 cm.
Tarta gryczana ze śliwkami |
Tarta gryczana ze śliwkami |
SMACZNEGO :-)
....tarty gryczanej jeszcze nie jadłam :)....b. dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńO, widzę, że również eksperymentujesz z mąką gryczaną :) super! zdrowszy zamiennik białej mąki:)
OdpowiedzUsuńsuper! przepis zapisuję, wykorzystam na peewno! :)
OdpowiedzUsuńwyjadłabym całą kruszonkę!
OdpowiedzUsuńoj na pewno wyjadłabyś więcej ;-)
Usuńapetyczna tarta! ;)
OdpowiedzUsuń