11 listopada 2014

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Okrągła foremka o średnicy 26 cm

230g miękkiego masła 80%
200g brązowego cukru
4 jaja
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g kakao
4 łyżki mleka
2 gruszki
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie tradycyjne:
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
  

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Wykonanie w TM5:
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę - 3 min / 37C / obr 2
Zakładamy motylek. Dodajemy jaja - 3 min / obr 2
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko - 4 min / interwał
Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

SMACZNEGO :-)





Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada.

Peggi w lesie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...