5 listopada 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami


Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki na blachę 25 X 35

1/2 margaryny
100g drożdży
1 szklanka mleka
4 jaja
1 białko
1 szklanka cukru
3/4 kg mąki pszennej
spirytusowy aromat waniliowy
spirytusowy aromat rumowy
6 dużych jabłek gloster zielonych
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mąki pszennej

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mleko podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). W połowie szklanki mleka rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
W dużym garnku ucieramy cukier z czterema całymi jajami, dodajemy przesianą przesianą przez sito mąkę, aromaty waniliowy i rumowy, margarynę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie ładnie odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi co najmniej podwoić objętość).
W tym czasie myjemy jabłka. Osuszamy je, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i 1 łyżką mąki i mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód blachy (ciasto możemy rozwałkować, ja użyłam do tej czynności dłoni przez co nie wyszło idealnie równe). Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałe białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto drożdżowe z jabłkami

SMACZNEGO :-)



1 komentarz:

  1. ciekawe ,pomysłowe połączenie ;)zapraszam na jabłecznik z kokosem;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...