Dziś przepis na pyszne ciasteczka, które wykonałam na podstawie przepisu Przemka :-)
Oczywiście ja, jak to ja, listę zakupów zrobiłam, do sklepu się udałam, po czym połowy składników na półkach sklepowych nie uświadczyłam. Mąkę kupiłam najrozsądniejszą z tych co na półkach kwitły, płatki żytnie może i zobaczyłam, ale siła nieczysta sprawiła, że do koszyka nie trafiły. Na drugi dzień radośnie zabrałam się za robienie ciasteczek, a tu klops... No i musiałam wygarniać z półek kuchennych to co na nich zastałam.
Tak czy inaczej ciasteczka wyszły przepyszne... i nawet tata kilka schrupał, choć bananów nie znosi ;-)
Ciastka z płatków i bananów |
CIASTECZKA Z PŁATKÓW I BANANÓW
Składniki na około 26 sztuk:
1 szklanka płatków jęczmiennych
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
5 łyżek mielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru demerara
sok z 1/2 pomarańczy
2 średnie banany
10 daktyli bez pestek
3 łyżki oleju kokosowego
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut.
Suche składniki mieszamy w misce (płatki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mielone migdały).
Do blendera wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy na gładką masę.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.
Ciastka z płatków i bananów |
Ciastka z płatków i bananów |
SMACZNEGO :-)
Tymi ciasteczkami zamknęłam biegowy styczeń z wynikiem przebiegniętych 81 km. Zabrakło trochę do mojego miesięcznego rekordu, ale poszło dużo lepiej niż w grudniu.
A oto kilka zdjęć z moich ścieżek :-)
Smakowicie wyglądają te ciasteczka. Pychotka.
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie i chętnie bym się na nie skusiła :)
OdpowiedzUsuń