Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami |
Na blachę 24x24 cm:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jaja
42 dag drożdży
1 cukier waniliowy
500g + 50 g mąki krupczatki
2 łyżeczki mielonego cynamonu
ok 20 śliwek
cukier puder do posypania
Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy 1 szklanką mleka, olejem i wbijamy
jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu na całą noc. (Jeśli robisz ciasto w ciągu dnia czas leżakowania wynosi minimum 12h).
Na drugi dzień garnek odkrywamy i dosypujemy pozostałe składniki (500 g mąki przesiewamy).
Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut.
Jeśli w czasie wyrabiania ciasto jest zbyt rzadkie stopniowo dosypujemy 50 g mąki. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
(około 30 minut) - ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej
papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki układamy na wierzchu ciasta skórką do
dołu lekko dociskając. Pieczemy w temperaturze
180°C przez około 50 minut.
Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami |
SMACZNEGO :-)
Ależ musiało pachnieć! Pychotka :)
OdpowiedzUsuń