500 g szynki wieprzowej
2 łyżki mąki pszennej
2 szalotki
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 szt suszonych grzybów
1 gałązka rozmarynu
sól ziołowa
pieprz czarny
ognista mieszanka przypraw
zioła dalmatyńskie
olej do smażenia (rzepakowy)
Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy i siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na około 1 cm plastry. Przygotowane plastry oprószamy solą, pieprzem, przyprawami i dokładnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron (w wysokim rondlu).
Do obsmażonego mięsa dodajemy obrane i posiekane szalotki - podsmażamy do zeszklenia. Dolewamy niewielką ilość wody - tak aby pokryła mięso. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut. W razie potrzeby dosalamy.
Pyszny obiadek :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na domowy obiadek :)
OdpowiedzUsuń