15 września 2012

Pomidory w kawałkach

Przetwory - w tym roku wzbiłam się na wyżyny i sama zabrałam za robienie smakowitości do słoiczków. Kiedyś wydawało mi się, że jest to strasznie skomplikowana sprawa - nic bardziej mylnego. Fakt, jest trochę pracy przy obieraniu, skubaniu, usuwaniu pestek i siekaniu, ale biorąc pod uwagę jedzone później pyszności warto się wysilić.
Dziś przedstawiam pomidory w kawałkach. Robiłam już przecier, ale przecier nie do wszystkiego się nadaje. Pomidory w kawałkach będą jak znalazł przy robieniu zapiekanek czy lasagne, aż się miło robi na samą myśl. Więc dla wszystkich przeciwników pomidorów z puszek, kartonów i słoików sklepowych polecam ten przepis :-)


POMIDORY W KAWAŁKACH


dowolna ilość dojrzałych pomidorów


Pomidory myjemy. Aby usunąć skórkę najpierw zalewamy je wrzątkiem na miń 2 minuty po czym zmieniamy wodę na zimną. Skórka będzie sama schodzić nawet jeśli wcześniej jej nie ponacinamy ;-) Tak przygotowane pomidory kroimy na ćwiartki (jeśli są duże to na ósemki) i odstawiamy na około 20 minut (co jakiś czas mieszamy).
Słoiki wyparzamy ( mi z niecałych 1,5 kg wyszły 3 niepełne duże słoiki), nakładamy do nich pomidory lekko ugniatając aby usunąć powietrze. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w kąpieli wodnej przez około 30 minut. Pozostawiamy w garnku do przestygnięcia, po czym wyjmujemy i dokładnie wycieramy.

Pomidory w kawałkach


SMACZNEGO :-)



Domowy Wyrób




13 września 2012

Polędwiczki wieprzowe w ziołach

No nareszcie! Prezentuję dziś zapomniane mięsko. Mięsko wyjątkowe, bo to moje pierwsze polędwiczki, do tej pory wykonywałam tylko kotlety lub co najwyżej kurczaka. A tu proszę polędwiczki i to w jabłkach. Tak, tak, po raz kolejny złamałam swoją zasadę, że mięso i owoce do siebie nie pasują. Oto najlepszy dowód, że pasują :-)


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W ZIOŁACH


1,5 kg polędwiczek wieprzowych (po pokrojeniu 12 cienkich plasterków)
1 łyżka musztardy stołowej (sarepska popsuje smak)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 duże cebule
4 średnie kwaskowe jabłka
oliwa
sól
pieprz


Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa: musztardę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
Mięso myjemy i ewentualnie oczyszczamy z błon i ścięgien, osuszamy i kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni - ale nie za mocno bo mięso jest delikatne ;-) Każdy plasterek smarujemy z obu stron marynatą i układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
W rondlu na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy polędwiczki z obu stron posypując roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne.  W drugim rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem do miękkości - na koniec lekko doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę cebuli z jabłkami, następnie układamy polędwiczki i przykrywamy je pozostałą cebulą. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200°C.


Polędwiczki wieprzowe w ziołach


Polędwiczki wieprzowe w ziołach


Polędwiczki wieprzowe w ziołach
  

Ten pyszny przepis pochodzi z książki:



SMACZNEGO :-)



Po prostu kotlet do obiadu

Truflowe muffinki w 5 minut

Dziś miałam pokazać mięsko, o którym kompletnie zapomniałam, i znów termin się przesunął... na jutro. A dziś muffinki truflowe, które chodziły za mną chyba od miesiąca, tylko przepisu coś nie mogłam sobie w głowie poukładać. Wczoraj jednak wpadłam na mega szybki w wykonaniu przepis i postanowiłam działać. Wprowadzając niewielką zmianę otrzymałam cztery pyszne muffinki, a przy okazji kompletnie zakochałam się w foremkach silikonowych :-)


TRUFLOWE MUFFINKI W 5 MINUT


2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka miodu
1 jajo
2 łyżki mleka
1,5 łyżki oleju
2 cukierki truflowe
4 maliny - mogą być zamrożone


Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo, miód, mleko i olej - dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy starte trufle i ponownie mieszamy. Ciasto nakładamy do każdej foremki, mniej więcej do połowy objętości, i na każdej układamy malinę.
Pieczemy w kuchence mikrofalowej na najwyższej mocy przez około 2 minuty. Ciasto szybko rośnie - jest gotowe gdy zaczyna odstawać od foremki :-)

Truflowe muffinki w 5 minut

SMACZNEGO :-)


12 września 2012

Zupa krem z fasolki szparagowej

Fasolka króluje na targach, więc jest to dobry moment na pyszną zupę krem. Fasolkę uwielbiam i właściwie jem ją pod każdą postacią, a w tej puszystej, żółtej zupie smakuje wybornie :-)


ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ


kawałek kurczaka na zupę
1 wołowa kostka rosołowa
400g fasolki szparagowej
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
2 średnie ziemniaki

3 kromki chleba


Mięso z kością myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 1,5l wody. Gotujemy.
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w małe kawałki. Dodajemy do garnka wraz z kostką rosołową. Gotujemy do miękkości (około 30 minut).
Chleb kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na suchej patelni aż się zrumieni.
Z zupy wyjmujemy mięso z kością i oddzielamy. Mięso ponownie wkładamy do zupy i całość miksujemy. Podajemy z grzankami.

Zupa krem z fasolki szparagowej

SMACZNEGO :-)



 

11 września 2012

Fińskie ciasteczka

Te ciasteczka spodobały mi się od razu. Niby nic wyszukanego - ot ciasto francuskie z plamką konfitury śliwkowej, ale diabeł tkwi w prostocie. Ciasteczka są pyszne i pięknie wyglądają, co sprawia że rewelacyjnie pasują do kawy czy herbaty z koleżanką :-) A ten uroczy przepis znalazłam tu .


JOULUTORTTU


opakowanie ciasta francuskiego
marmolada lub gęsta konfitura śliwkowa
cukier puder do posypania ciasteczek


Z ciasta wycinamy kwadraty 5x5cm, na narożnikach wycinamy nacięcia w kształcie litery L. Łapiemy za róg ciasta, zawijamy i mocujemy w środku ciasteczka (robimy to z każdym rogiem). Na środku ciasteczka nakładamy powidła. 

Joulutorrtu


Ciasteczka układamy na blasze wyściełanej papierem i pieczemy 7 minut w temp 220°C. Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

UWAGA: Dobrze jest zacząć na kwadratach 8x8cm, po nabraniu wprawy przejść na 5x5cm ;) 


Joulutorrtu


SMACZNEGO :-)



10 września 2012

Placek z agrestem

Przepis na to ciasto znalazłam rok temu już po agrestowym sezonie. Długo czekałam, żeby móc je zrobić i spróbować - ale było warto. Ciasto jest pyszne i znika w oka mgnieniu :-)


PLACEK Z AGRESTEM


200 - 300 g mąki
100 ml mleka
14 g drożdży
1 łyżka masła
9 łyżek cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajo
1 żółtko
125 g twarogu
500 g agrestu
250 ml soku jabłkowego + 3łyżki
1/2 opakowania budyniu waniliowego (na 05 l mleka)
szczypta soli


Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie - wlewamy rozczyn z mleka i drożdży i zasypujemy mąką z brzegów. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki wraz z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru, żółtkiem, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok 30 minut).
Twaróg ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wykładamy masę serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni - studzimy.
Agrest myjemy i oczyszczamy z ogonków. Budyń dokładnie mieszamy z 3 łyżkami soku jabłkowego. 250 ml soku jabłkowego, 5 łyżek cukru zagotować, dodać agrest. Dodajemy budyń i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Masę budyniowo-agrestową wykładamy na ciasto.

Placek z agrestem


Przepis zaczerpnięty z pisma "Z ŻYCIA WZIĘTE - PYSZNE CIASTA Z OWOCAMI".



SMACZNEGO :-)





Pierogi z kaszą gryczaną

Kasza gryczana to kolejny składnik, za którym nigdy nie przepadałam. Do tej pory tolerowałam ją tylko w gołąbkach mojej cioci, która biorąc mnie przez zaskoczenie po prostu mi je dała, a że po nadgryzieniu nie wypadało grymasić, więc zjadłam do końca - i o dziwo polubiłam. Ale do tych gołąbków wrócimy kiedy indziej... Dzisiejszym bohaterem są pierogi, ugotowane w wyniku uzyskania kaszy gryczanej jako jednego ze składników wygranej w konkursie - jak już jest to trzeba zużyć i tyle. Stało się jednak bardzo dobrze, bo pierożki są rewelacyjne i stały się jednymi z moich ulubionych, zaraz obok pierogów ruskich :-)


PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANA


CIASTO NA PIEROGI:
    700 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka wody
    szczypta soli
  
FARSZ:
    200 g kaszy gryczanej
    100 g kaszy jęczmiennej
    350 g wędzonego boczku
    12 suszonych grzybów
    2 jaja
    cebula
    sól
    pieprz


Na początku napiszę, rzecz w sumie oczywistą - farsz jest lepszy, jeśli przyrządzimy go kilka godzin wcześniej.
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą o odstawiamy. Po około 1h gotujemy je w tej samej wodzie. Kasze gotujemy wg wskazań z opakowanie, ale w niesolonej wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy.- podsmażamy na patelni i dodajemy do kasz. Na patelni po boczku rumienimy cebulę - również mieszamy z kaszami. Ugotowane grzyby drobno siekamy i dodajemy do farszu, który doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Łączymy z roztrzepanym jajem i odstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut.
Możemy podawać po ugotowaniu polane na przykład rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-)

Pierogi z kaszą gryczaną


SMACZNEGO :-)






9 września 2012

Miał być sos a wyszła konfitura

Po raz pierwszy zdecydowałam się wykonać niestandardowy wyrób zamykany w słoiku. Wypatrzyłam sobie sos paprykowy na słodko - trochę się bałam, bo preferuję raczej ostre smaki, ale postanowiłam się nie poddawać. Zabrałam się więc do pracy i po wymieszaniu wszystkich składników i ich podgrzaniu z miejsca zakochałam się w tym specjale. Po pierwsze świetny aromat, po drugie świetny smak, a po trzecie przecudowny kolor :-) Miał byś dodatkiem do jaj, mięs i serów, a ja go wcinam po prostu z pieczywem posmarowanym masłem!


SOS PAPRYKOWY SŁODKI

2 kg czerwonej słodkiej papryki
2 cytryny
1,2 kg cukru
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4-6 łyżek przegotowanej wody
1/2 łyżeczki soli


Na początku przygotowujemy słoiki - należy je umyć i wyparzyć. Papryki i cytryny myjemy. 
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Cytryny dodatkowo parzymy, a następnie ocieramy z nich skórkę. Obieramy z białej skóry i pozbawiamy pestek. Kawałki papryki i cytryny mielimy (ja użyłam maszynki do mięsa, dla uzyskania gładkiej konsystencji można użyć blendera).
Wino wraz z wodą i cukrem zagotowujemy w dużym naczyniu. Dodajemy zmieloną paprykę, cytryny, oraz otartą skórkę cytrynową i sól. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut często mieszając.
Gęsty sos przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut (w kąpieli wodnej).

Sos paprykowy słodki

Sos paprykowy słodki

Ten pyszny przepis pochodzi z książki:




SMACZNEGO :-)



Warzywa psiankowate 2012Domowy WyróbPaprykujemy 3


8 września 2012

Spaghetti z sosem bolońskim

To chyba najpopularniejszy sposób podania spaghetti. No może zaraz po dodatku z parówek i ketchupu ;-) Dla mnie sos boloński bardzo długo był mieszanką sosu pomidorowego z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. W końcu jednak postanowiłam zrobić sos z prawdziwego zdarzenia. Zajmuje to więcej czasu, ale naprawdę warto!


SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM


400g spaghetti
2 łyżki masła
80g chudego boczku wędzonego
2 cebula
1 średnia marchew
1/4 bulwy selera
300g wołowego mięsa mielonego
250ml domowego przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki słodkiej śmietany
1 liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
ulubione przyprawy (np.bazylia, oregano)
starty parmezan do posypania


Boczek kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone i obrane warzywa drobno kroimy (cebula) i ścieramy na tarce o grubych oczkach (marchew, seler).
Rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, marchew i seler i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy (przecier pomidorowy możemy zastąpić trzema obranymi ze skórki i pozbawionymi pestek pomidorami oraz koncentratem pomidorowym) i wodę. Wkładamy listek laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez około 60 minut.
Doprawiamy zahartowaną śmietaną, ziołami i jeszcze chwilę gotujemy. W tym czasie gotujemy makaron wg wskazań z opakowania. Wyjmujemy listek laurowy, sos podajemy na odsączony i wyłożony na talerze makaron. Posypujemy startym serem.

Spaghetti z sosem bolońskim


Ten pyszny przepis pochodzi z książki:




SMACZNEGO :-)

7 września 2012

Tost z kurczakiem i jajkiem

Tosty przyrządzić umie każdy. Wystarczy podpiec kromkę pieczywa i położyć na niej ulubiony dodatek: dżem, ser lub warzywa. Ja proponuję dziś wersję bardziej bogatą i jednocześnie stanowiącą solidny posiłek. Świetnie się sprawdza na porządne śniadanie lub ciepłą kolację. Wspomnę również, iż tym tostem udało mi się zająć drugie miejsce w jednym z konkursów kulinarnych :-)


TOST Z KURCZAKIEM I JAJKIEM


3 kromki pieczywa tostowego
2 łyżki majonezu
garść sałaty lodowej
100 g piersi kurczaka
1 jajo sadzone
plaster bekonu
1 ogórek konserwowy
pomidor
sól
pieprz
papryka
tymianek


Pieczywo zapiekamy w opiekaczu. Pierś kurczaka cienko kroimy i smażymy na patelni grillowej doprawiając przyprawami. Następnie wysmażamy plaster bekonu. Sałatę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Dwa tosty smarujemy majonezem i kładziemy na nich pokrojoną sałatę, pomidora i kurczaka. Plasterki ogórka razem z jajkiem układamy na jednym toście, a na drugim bekon. Tak przygotowane tosty układamy jeden na drugim i przykrywamy trzecim.


Tost z kurczakiem i jajkiem


Przepis zaczerpnięty z pisma"KANAPKI PROSTE I SMACZNE" LAMAR

 
SMACZNEGO :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...