26 lipca 2012

Pierogi z jagodami i serkiem wiejskim

Czym byłoby lato bez jagód? Nie byłoby latem! Podobnie, jak bez jagód, nie wyobrażam sobie lata bez agrestu, porzeczek i wielu innych owoców. Dziś jednak skupię się na tych małych, granatowych kuleczkach. W zasadzie nigdy nie przepadałam za pierogami z owocowymi nadzieniami. Zmieniłam jednak podejście, gdy samodzielnie, w leśnej kniei nazbierałam kubeczek tych owoców. Po powrocie do domu w szybkim tempie powstały te oto

PIEROGI Z JAGODAMI I SERKIEM WIEJSKIM

Ciasto na pierogi:
500 g mąki
1 szklanka wody
szczypta soli

Farsz:
500 ml jagód
1 serek wiejski (200g)
1/3 szklanki cukru

Na początku jagody myjemy i oczyszczamy z końcówek, a serek wiejski odsączamy. Gdy jagody obeschną mieszamy je delikatnie z serkiem i cukrem.
Mąkę z wodą i solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.

Pierogi z jagodami i serkiem wiejskim

SMACZNEGO :-)


Jagody 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...