Oto kolejny deser, raczej na upały niż jesienne wieczory, ale co zrobić jak uwielbiam cytryny :-) Polecam, bo robi się szybko, musi tylko trochę odstać w lodówce, a potem znika momentalnie. Jest smaczny i orzeźwiający, a trochę witaminy C na pewno każdemu się teraz przyda ;-)
KREM CYTRYNOWY
250g serka homogenizowanego
2 żółtka
płaska łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
sok z 1 cytryny
kopiasta łyżeczka żelatyny
1/3 szklanki mleka
Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy żelatynę. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny - ucieramy do połączenia się składników. Dodajemy serek homogenizowany, rozpuszczoną w mleku żelatynę oraz sok z cytryny. - mieszamy. Krem nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. plasterkiem cytryny.
Krem cytrynowy |
SMACZNEGO :-)
proste, smakowite i w dodatku ta cytryna... tylko się rozpłynąć:)
OdpowiedzUsuńSmakowity i bardzo aromatyczny.
OdpowiedzUsuńWygląda super. Może użyję do tego serka waniliowego, nada ciekawego smaku. :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się szklaneczka z takim cudownym deserem!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Zapisuję sobie przepis, i wypróbuję, jak zrobi się trochę cieplej ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada, dodam ciasteczka pokruszone na spod :)
OdpowiedzUsuń