7 listopada 2012

Krem cytrynowy

Oto kolejny deser, raczej na upały niż jesienne wieczory, ale co zrobić jak uwielbiam cytryny :-) Polecam, bo robi się szybko, musi tylko trochę odstać w lodówce, a potem znika momentalnie. Jest smaczny i orzeźwiający, a trochę witaminy C na pewno każdemu się teraz przyda ;-)


KREM CYTRYNOWY


250g serka homogenizowanego
2 żółtka
płaska łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
sok z 1 cytryny
kopiasta łyżeczka żelatyny
1/3 szklanki mleka


Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy żelatynę. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny - ucieramy do połączenia się składników. Dodajemy serek homogenizowany, rozpuszczoną w mleku żelatynę oraz sok z cytryny. - mieszamy. Krem nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. plasterkiem cytryny.


Krem cytrynowy


SMACZNEGO :-)

6 komentarzy:

  1. proste, smakowite i w dodatku ta cytryna... tylko się rozpłynąć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity i bardzo aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super. Może użyję do tego serka waniliowego, nada ciekawego smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się szklaneczka z takim cudownym deserem!
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję sobie przepis, i wypróbuję, jak zrobi się trochę cieplej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglada, dodam ciasteczka pokruszone na spod :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...