PIEROGI RUSKIE PIKANTNE
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
250 g białego sera
250 g ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1-2 łyżki oleju
Biały ser wraz z ziemniakami mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną
kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do zmielonego sera i ziemniaków -
mieszamy doprawiając solą, pieprzem i paprykami.
Wyrabiamy elastyczne ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkowujemy cienko i
wycinamy szklanką krążki na pierogi. Na każdy krążek nakładamy farsz i
zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy
około 3 - 5 minut.
Pierogi ruskie pikantne |
Pierogi ruskie pikantne |
SMACZNEGO :-)
ale fajne :)
OdpowiedzUsuńTeż planuje pierogi ruskie w najbliższym czasie :) może skorzystam z pomysłu
OdpowiedzUsuńJa czasem sypię tyle papryki, że farsz robi się różowy ;-)
UsuńUwielbiam pierogi ruskie w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka na ruskie..
OdpowiedzUsuńPierożki wyglądają bardzo zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
jeszcze nie robiłam ruskich - uwielbiam pierogi ale czas jaki trzeba im poświęcić skutecznie mnie odwodzi od ich przygotowania :(
OdpowiedzUsuńKasiu to wcale nie takie czasochłonne, nie trzeba robić od razu z 1kg mąki ;) Mieszasz farsz, wyrabiasz ciasto, wałkujesz, nadziewasz i już, maksymalnie godzinka - standardowy obiad tyle czasu się robi ;-)
Usuńdzisiaj mam ruskie od wczoraj, ale papryki bym nie dodała :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - baaardzo dobre, nie ma co się obawiać takich przypraw jak słodka i ostra papryka! Polecam niezdecydowanym!
OdpowiedzUsuń