5 października 2012

Knedle ze śliwkami

Piątek weekendu początek - cytuję Panią Pogodynkę z pewnej komercyjnej stacji tv. Za oknem też widać, że to weekend - po prostu pogoda się psuje :-( Nic na to nie poradzimy, siła wyższa, ale zawsze można czas spędzony w czterech ścianach poświęcić na przygotowanie pysznych knedli ;-)


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI


Na ciasto:
    600 g gotowanych ziemniaków solonych
    600 g mąki
    1 duże jajko

Na farsz:
    1 kg śliwek
    1 łyżeczka cukru na każdego knedla

Ziemniaki mielimy, zagniatamy z mąką i jakiem na elastyczne ciasto.
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5-1 cm i dzielimy na kwadraty o boku mniej więcej 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy jedną lub dwie połówki śliwki (zależnie od jej wielkości), łyżeczkę cukru i zalepiamy ciasto kształtując kulkę.
Wrzucamy do gotującej się wody (nie solonej) i gotujemy 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na wierzch.
Pozdajemy pokraszone skwarkami, polane śmietaną lub bułką zasmażoną na maśle.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami


SMACZNEGO :-)






4 komentarze:

  1. U mnie na szczęście za oknem świeci piękne słonko. Knedle to smak mojego dzieciństwa;) Ze śliwkami najlepsze

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. knedle to kwintesencja domowości :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...