26 września 2012

Surówka z kapusty włoskiej

Dziś skromnie - tylko surówka. Nie oznacza to jednak, że jest mniej smacznie. Warzywa w surówce znakomicie się uzupełniają, a są przy tym przyjemnie chrupkie. Chętnie ją zjecie do wszelkich dań mięsnych i rybnych - przynajmniej ja tak robię ;-)


SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ


1/2 główki kapusty włoskiej 
1 por 
2 średnie marchewki 
3 ogórki konserwowe 
natka pietruszki 
olej 
sok z cytryny lub ocet winny 
cukier 
sól 
pieprz

Kapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut - następnie odciskamy sok.
Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy, myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy.
Robimy sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem - mieszamy. Ja przeważnie dorabiam jeszcze trochę, ale to zależy czy lubi się dużo sosu czy nie ;-)
Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Surówka z kapusty włoskiej

Surówka z kapusty włoskiej



SMACZNEGO :-)



5 komentarzy:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...