Na kiszone ogórki przepis można znaleźć właściwie na każdym blogu. Każdy ma na nie swój sposób, a ich smak zależy od tego, co razem z nimi zamkniemy w słoiku. Ja pokazuję dziś ogórki według sposobu mojej mamy - do własnego jeszcze nie dorosłam - może w przyszłym roku je czymś urozmaicę ;-)
KISZONE OGÓRKI
Dowolna ilość ogórków gruntowych małych i średnich
Na 1kg ogórków:
1 główka czosnku
5 cm chrzanu
gałązka kopru
Zalewa:
na 1 litr wody dodajemy 50g soli niejodowanej
Ogórki myjemy i osuszamy. Myjemy również duże słoiki wraz z nakrętkami - najlepiej takie z szerokimi szyjkami. Czosnek i chrzan obieramy i płuczemy.
W każdym ze słoików układamy ciasno ogórki, dodajemy chrzan, ząbki czosnku i gałązkę kopru (łodygę można skrócić, ważne aby włożyć część z nasionami).
Wodę wraz z solą zagotowujemy, gdy ostygnie wlewamy do każdego ze słoików. Słoiki zakręcamy, pozostawiamy tak przez dobę. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli są suche przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Kiszone ogórki |
Kiszone ogórki |
SMACZNEGO :-)
U mnie przepisu na te ogórki nie ma bo nie lubię ale kidyś moja koleżanka dodała jeszcze liście wiśni i coś jeszcze niestety nie pamiętam co ale nawet zjadłam 2 :)
OdpowiedzUsuńZ tymi ogórkami naprawdę trzeba pokombinować, bo czasem wychodzą prawdziwe cudeńka :-)
Usuń