25 listopada 2015

Placki z cukinii

Dziś mocno zaległy przepis... Na publikację czeka ponad miesiąc i sama chętnie znów zjadłabym takie placuszki. Może jeszcze gdzieś uda się dorwać cukinię :-)
Listopad mija mi pod znakiem przestawiania i ustawiania mebli oraz ciągłego pucowania. Powoli mam już dość, ale na szczęście zbliżam się do końca. Punktem kulminacyjnym będzie szurum-burum w kuchni.
Przybywa również przepisów do publikacji więc bądźcie czujni ;-)

PLACKI Z CUKINII


Placki z cukinii

1 średnia cukinia
2 jaja
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
sól himalajska
pieprz czarny (dużo)
2 plasterki żółtego sera
czosnek niedźwiedzi
olej do smażenia

Cukinię myjemy, obieramy, wykrawamy pestki i ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Żółty ser ścieramy na małych oczkach.
Jajka miksujemy, dodajemy mąkę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Do ciasta dodajemy startą cukinię oraz żółty ser – mieszamy delikatnie przy pomocy łyżki.
Smażymy nieduże placuszki do zrumienienia.


SMACZNEGO :-)


W listopadzie udało się też pobiegać. Co prawda złapałam lekką kontuzję nogi i aktualnie daję jej odpocząć, ale 11.11 nie mogłam nie wziąć udziału w Biegu Niepodległości. Atmosfera była genialna i sam bieg zaliczam do bardzo udanych!

Peggi w kuchni


 

1 komentarz:

  1. Do tak pysznych, a przede wszystkim zdrowych placuszków użyłbym równie zdrowego oleju. Pytanie jakiego? Z pestek winogron, z pestek moreli czy jeszcze innego aromatu. Tak czy siak pomysł jest ciekawy, a przepis świetny.
    OlejZdzikiejRóży

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...