22 sierpnia 2012

Pozytywnie zakręcony dzień z kurkami i winem

Dziś (gdy to czytacie to już wczoraj) miałam bardzo miły i zakręcony dzień. Najpierw na targu nabyłam ciekawe urządzenie (o którym na pewno jeszcze przeczytacie), potem dowiedziałam się, że wygrałam w konkursie krzyżówkowym, a w końcu ugotowałam pyszne danie. Ten przepis od razu zwrócił moją uwagę. Po pierwsze nigdy jeszcze nic z kurek nie robiłam, a zabierałam się do tego już kilka razy. Po drugie zawierał w sobie wino, co też jest dla mnie nowością. A po trzecie całość wyglądała tak apetycznie, że trudno było się oprzeć. Przepis znalazłam u Biedronki, za co jej serdecznie dziękuję, bo na pewno wiele razy będę do niego wracała :-)


MAKARON Z KURKAMI, CAMEMBERT I WINEM


Składniki na 2 solidne porcje lub 3 mniejsze:

200g ulubionego makaronu (u mnie Lubella Pióra Pełne ziarno)
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
350g kurek
1 szklanka białego, półwytrawnego wina
2/3 szklanki śmietany 18%
1 camembert  grzyby leśne (120g)
2 łyżki musztardy francuskiej
1/2 pęczka pietruszki
sól
sól morska
pieprz kolorowy świeżo mielony

Na początek zajmujemy się kurkami - namaczamy je w zimnej osolonej wodzie aby oczyścić je z piachu - na około 1h. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy ponownie zimną woda w garnku i gotujemy około 10 min od zagotowania się wody. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli kurki nie są drobne). Pietruszkę myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia.
Cebulę i czosnek obieramy i opłukujemy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Dodajemy kurki i smażymy razem 5-7 minut. Następnie wlewamy szklankę wina i podgrzewamy do momentu zredukowania się płynów.
W tym momencie dobrze jest mieć już zagotowaną wodę na makaron i zacząć go gotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
Do śmietany wlewamy około dwie łyżki sosu z kurek i wina - mieszamy, a następnie wlewamy do rondla. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą morską.
Camembert obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, dodajemy do sosu wraz z musztardą francuską - mieszamy podgrzewając do momentu rozpuszczenia się sera. Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do sosu.
Makaron odcedzamy i przekładamy do rondla z sosem - mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.


Makaron z kurkami, camembert i winem

Makaron z kurkami, camembert i winem

 SMACZNEGO :-)



Kuchnia Bardzo Włoska 2012Makaroniarnia 2012



3 komentarze:

  1. Co za pyszne danie! JEdno z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglada! W tym roku chyba nie znajde juz kurek, a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie myślę, że nie powinnaś mieć problemu, u mnie na targu jest ich mnóstwo - sama kurek nie zbieram bo mylę je zawsze z pomarańczowymi trujakami :-/

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...