3 kwietnia 2013

Babka na śmietanie

Święta, Święta i po Świętach, a babkę ktoś zjeść musi. Dlatego też postanowiłam Was poczęstować bo sama już nie daję rady ;-) Przepis zalecany przez przyjaciółkę mamy okazał się babkowym smakołykiem i na pewno w przyszłości również go wykorzystam :-D

Babka na śmietanie

BABKA NA ŚMIETANIE

4jaja
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka gęstej śmietany 30%
2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia
gotowa polewa czekoladowa

margaryna do posmarowania blachy
bułka tarta do posypania blachy


Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.
Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg wskazówek z opakowania bądź lukrem.

Babka na śmietanie

Babka na śmietanie

SMACZNEGO :-)





 

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...