Oto kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Ciastem tym zajadałam się, gdy mama zostawiała mnie pod opieką cioci Mirki - mistrzyni w pieczeniu równych ciast, równych i pysznych ;-) Po latach postanowiłam sobie przypomnieć to ciasto, co oczywiście sprawiło mi wiele radości i przywołało szereg wspomnień. Dodam, że również moim bratankom strasznie smakowało - tylko ja mistrzynią równych ciast na pewno nie jestem ;-)
Piegusek |
PIEGUSEK
1 margaryna
1 szklanka cukru
7 łyżek wody
3 jaja
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki maku
Mak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).
Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy.
Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni.
Piegusek |
A jeśli upieczemy to ciasto w foremce na babkę i po wystygnięciu polejemy czekoladą - otrzymamy taką oto pyszną makową babę ;-)
Pieguskowa baba |
Pieguskowa baba |
SMACZNEGO :-)
proste ciasto ale pyszne :)
OdpowiedzUsuń