12 kwietnia 2013

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

Uwielbiam mozzarellę i ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się serem i soczystymi pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego sera i sałatki caprese :-)


Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

PODUSZECZKI Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ


1 kula mozzarelli (125g)
1/2 gotowego ciasta francuskiego
4 małe pomidorki
kilka listków świeżej bazylii
6 plasterków kiełbaski chorizo
sól prowansalska

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy na plasterkach kiełbaski i na to układamy całe pomidorki - po dwa na każdy kawałek ciasta. Ciasto wolne od nadzienia lekko nacinamy - możecie to zrobić tylko na środkowej części aby uniknąć wycieku sera ;-) Ciasto składamy na pół (naciętą częścią przykrywamy połowę z nadzieniem) i zaklejamy brzegi. Posypujemy szczyptą soli prowansalskiej.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (do zarumienienia).

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą


 SMACZNEGO :-)




Czas na ciasto francuskie




1 komentarz:

  1. ja uwielbiam sałatkę caprese! dlatego Twój pomysł jest dla mnie arcyapetyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...