7 kwietnia 2013

Piegusek

Oto kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Ciastem tym zajadałam się, gdy mama zostawiała mnie pod opieką cioci Mirki - mistrzyni w pieczeniu równych ciast, równych i pysznych ;-) Po latach postanowiłam sobie przypomnieć to ciasto, co oczywiście sprawiło mi wiele radości i przywołało szereg wspomnień. Dodam, że również moim bratankom strasznie smakowało - tylko ja mistrzynią równych ciast na pewno nie jestem ;-)


Piegusek

PIEGUSEK

1 margaryna
1 szklanka cukru
7 łyżek wody
3 jaja
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki maku

Mak parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki). 
Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy.
Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około 50 minut - temperatura 160 stopni.

Piegusek

A jeśli upieczemy to ciasto w foremce na babkę i po wystygnięciu polejemy czekoladą - otrzymamy taką oto pyszną makową babę ;-)

Pieguskowa baba

Pieguskowa baba

SMACZNEGO :-)


Babki i babeczki


 

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...