30 kwietnia 2013

Francuska plecionka z mięsem

Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-)

Francuska plecionka z mięsem

FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM


Na 4 porcje:
   1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego
   200 g wędzonego boczku
   150 g mięsa wołowego z rosołu
   2 duże cebule
   1 łyżka smalcu
   pieprz czarny

Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą.
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową, na którą wykładamy mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę - raz pasek lewy, raz prawy, układając go na mięsie pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie.
Gotową plecionkę posypujemy czarnym pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zrumienienia).
Francuska plecionka z mięsem
Francuska plecionka z mięsem
Francuska plecionka z mięsem


SMACZNEGO :-)

Czas na ciasto francuskie

3 komentarze:

  1. U mnie na to mówi się "Mumia":) bardzo smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chyba zacznę tak mówić :-)

      Usuń
  2. Świetnie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...