29 kwietnia 2013

Muffinki z cieciorką i gruszkami

Oto babeczki, które powstały na życzenie mojego taty. ponieważ nie za bardzo mogę go karmić mąką pszenną użyłam mąki z cieciorki. Babeczki wyszły pulchne w środku, aromatyczne (to przez gruszki) z chrupiącą skórką. Trochę się obawiałam efektu, bo z cieciorkową mąką dopiero się zaprzyjaźniam, jednak to jeden z lepszych moich eksperymentów - więc zapraszam ;-)

Muffinki z cieciorką i gruszkami

MUFFINKI Z CIECIORKĄ I GRUSZKAMI


Na 12 sztuk:
   125 g mąki z cieciorki
   125 g mąki pszennej
   150 g gruszek z nalewki (zalanych wódką) wcześniej dobrze odcedzonych
   80 g cukru brązowego
   1 opakowani cukru wanilinowego
   50 g masła
   50 g margaryny
   120 ml mleka
   1 jajo
   1 łyżka proszku do pieczenia
   szczypta soli
   2-3 łyżki oleju do wysmarowania blachy

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli.
Masło i margarynę rozpuszczamy (w jednym garnuszku). Po ostudzeniu mieszamy je drugiej misce ze 100 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka.
Gruszki drobno siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy.
Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową i dalej pieczemy do "suchego patyczka").

Muffinki z cieciorką i gruszkami

Muffinki z cieciorką i gruszkami

SMACZNEGO :-)


1 komentarz:

  1. Wyglądają wyjątkowo apetycznie :) Zaciekawiłaś mnie tą mąką :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...