19 stycznia 2014

Nocne kucharzenie

Umówiłam się z koleżanką na wieczór w kuchni. W planach były pogaduchy, wino i stworzenie czegoś miłego dla podniebienia. Wieczór (a raczej noc) udał się znakomicie, czego efektem i dowodem jest dzisiejszy przepis. A my na pewno spotkamy się ponownie wieczorem w kuchni... :-)

Kurczak w miodzie i cytrynach

KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACH

Dla 4 osób:

8 pałek kurczaka
2 cytryny
ok 200g miodu wielokwiatowego
ok 120 ml półsłodkiego białego wina
oliwa z oliwek
rozmaryn (najlepiej świeży ale mi zabrakło)
sól
pieprz

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem a następnie układamy w głębokim naczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem.
Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.
Po 30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny, i polewamy miodem. Resztę cytryny układamy pomiędzy pałkami, dodajemy wino. Pieczemy przez kolejne 30 minut obniżając temperaturę do około 200 stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka powstającym sosem.
Podajemy na ciepło do sałatki.

Kurczak w miodzie i cytrynach

Kurczak w miodzie i cytrynach

SMACZNEGO :-)


3 komentarze:

  1. Mniam wygląda znakomicie :)
    Oj zjadłabym ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo owocne spotkanie. Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Wspólne kucharzenia zawsze są owocne :) U mnie dobrze sprawdza się ranne pieczenie - dziś od 4 rano ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...