18 lutego 2014

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Na blogach królują pączki i inne tłustoczwartkowe rarytasy. Ja postanowiłam dać trochę odpocząć mojej wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-)

Zupa jarzynowa z pieczarkami
 
ZUPA JARZYNOWA Z PIECZARKAMI

0,5 litra rosołu
1 litr wody
1 kostka rosołowa
200 g pieczarek
2 pomidory
200 g marchwi
100 g selera
1,2 puszki zielonego groszku
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
papryka mielona
3 łyżki śmietany 12%
natka pietruszki

Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane pomidory. Całość zasmażamy.
Do rosołu dodajemy 1 litr wody - zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchew, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
Dodajemy zasmażoną z pieczarkami i pomidorami cebulę oraz zielony groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie).
Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką. Zestawiamy z ognia, śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości.
Podajemy posypaną zieleniną.

Zupa jarzynowa z pieczarkami


SMACZNEGO :-)



1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...