19 lutego 2014

Sernik rosyjski

Pyszny i pulchniutki, na kakaowym spodzie - na pewno Wam posmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje. Zapraszam do częstowania się  :-)

Sernik rosyjski


SERNIK ROSYJSKI

Blacha 21 x 31 cm

Na ciasto:
   250 g mąki pszennej
   40 g kakao
   50 g cukru pudru
   1 cukier wanilinowy
   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   1 jajo
   150 g masła roślinnego

Masa serowa:
   600 g mielonego tłustego twarogu
   150 g masła roślinnego
   3 jaja
   130 g cukru demerara
   1 cukier wanilinowy
   1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  

Sposób wykonania
Masa serowa:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste).

Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na masie serowej.

Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski


SMACZNEGO :-)

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...