Pyszny i pulchniutki, na kakaowym spodzie - na pewno Wam posmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje. Zapraszam do częstowania się :-)
Sernik rosyjski |
SERNIK ROSYJSKI
Blacha 21 x 31 cm
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
40 g kakao
50 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
150 g masła roślinnego
Masa serowa:
600 g mielonego tłustego twarogu
150 g masła roślinnego
3 jaja
130 g cukru demerara
1 cukier wanilinowy
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Sposób wykonania
Masa serowa:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste).
Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na masie serowej.
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Sernik rosyjski |
Sernik rosyjski |
Sernik rosyjski |
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)