27 listopada 2012

Muffiny z ricottą

Dziś przepis przetestowany ponad pół roku temu, a znaleziony u Matki Polki w UK . Muffinki okazały się pyszne! Znikały jeszcze przed ostygnięciem, a te co zdążyły ostygnąć też nie musiały długo czekać na amatora słodkości ;-) Smakowały i dużym i małym :-D


MUFFINY Z RICOTTĄ


Składniki na około 18 sztuk:

250 g ricotty
2 jaja
320 ml mleka
60 g rozpuszczonego masła
260 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60 g kakao
170 g groszków czekoladowych
płatki migdałowe do posypania


W misie ubijamy ser i jajka. Dodajemy mleko, masło i miksujemy. W drugiej misie mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy masę serową i groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Wykładamy do wyłożonej papilotkami blachy, posypujemy płatkami migdałowymi. Ja zrobiłam wersję z 1/3 ciasta jasnego :-) Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Muffiny z ricottą


SMACZNEGO :-)




26 listopada 2012

Ciasteczka serowo-rabarbarowe

Oto ciasteczka znalezione na blogu Anyżkowo . Jest to kolejny już przepis jaki wykonałam z jej przepisów, a każdy był trafiony w dziesiątkę. Ciasteczka są smaczne, nie za słodkie - takie w sam raz. Pełen uroku rabarbar wspaniale podkreśla smak serowego ciasta. Te ciasteczka smakują wyśmienicie, więc nie czekajcie - grzejcie piecyki i zabierajcie się do pieczenia :-)


CIASTECZKA SEROWO-RABARBAROWE

120g twarogu trzykrotnie mielonego
150g maki
2 łyżki cukru brązowego
130g miękkiego masła
300g rabarbaru
żółtko

Masło wraz z twarogiem i cukrem mieszamy aż powstanie gładka masa. Partiami dodajemy do niej mąkę i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na około 2 godziny. 
Rabarbar myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na małe porcje i formujemy małe krążki. Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i nakładamy porcje rabarbaru.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

Ciasteczka serowo-rabarbarowe


SMACZNEGO :-)


25 listopada 2012

Kuskus w curry z warzywami

Jakiś czas temu udało mi się wygrać zestaw kasz zawierający kuskus. Trochę trwało zanim się za niego zabrałam i mogę tego tylko żałować. Kuskus robiłam i jadłam pierwszy raz, a wyszedł super. Nic skomplikowanego, kilka prostych składników i powstała pyszna, ciepła kolacja. I dziś też taką zjem :-D

Kuskus w curry z warzywami

KUSKUS W CURRY Z WARZYWAMI


50 g kaszy kuskus
1/2 szklanki bulionu
1/2 opakowania warzyw z "Mieszanki Chińskiej"
1 łyżeczka curry indyjskiego
szczypta soli prowansalskiej
1 łyżka oleju

Kuskus wsypujemy dodajemy połowę curry, mieszamy po czym zalewamy gorącym bulionem - odstawiamy na 5 minut. W tym czasie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, lekko doprawiamy solą prowansalską i chwilę dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa rozmarzną wsypujemy pozostałą ilość curry i dodajemy napęczniały kuskus. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na talerz.

Kuskus w curry z warzywami

SMACZNEGO :-)


23 listopada 2012

Mazurek makowy wytworny

Ok, wiem to nie Wielkanoc się zbliża. Ale ten mazurek idealnie pasuje również na Boże Narodzenie. Jest mak, bakalie i przyprawy korzenne. W czasie pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kojarzący się z Bożym Narodzeniem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie będziecie żałować :-)

MAKOWY MAZUREK WYTWORNY


BLACHA 25 X 35

0,5 l suchego maku
25 dag masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka rozdrobnionych przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
2 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały)
cukier kryształ do posypania mazurka
2 białka


Mak, mąkę, posiekane masło, cukier puder, jajko, żółtka i przyprawy mieszamy i zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na kształt zbliżony do formy) i układamy na wyłożonej papierem formie. Roztrzepanym białkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy bakaliami oraz cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni. Mazurek jest najsmaczniejszy następnego dnia.


Mazurek makowy wytworny

Mazurek makowy wytworny


 Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "UDANE PRZYJĘCIA" E.Aszkiewicz i R.Chojnackiej.


SMACZNEGO :-)

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

22 listopada 2012

Bananowe placuszki

Środek tygodnia, a ja już ledwo ciągnę. Do tego w weekend szkoła i egzamin - brrr. Jak przetrwam sobotę postaram się zrobić jakiś nowy fajny wpis, a dziś posiłkuję się archiwum. Będzie to przepis na placuszki całkiem smaczne, z dodatkiem bananów. Po zdjęciu z patelni mogą wydać się nijaki, ale posypcie je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu, a ujawnią swą moc ;-)

BANANOWE PLACUSZKI



2 szklanki mąki
1 szklanka wody
2 jaja
3 duże banany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania


Rozbijamy jajka i oddzielamy biała od żółtek. Z białek, dodając sól, ubijamy pianę. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, dodajemy wodę i miksujemy na gładką masę. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem pozostawiając grudki. Wraz z ubitą pianą dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju łyżką nakładamy masę i formujemy placuszki. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Bananowe placuszki


SMACZNEGO :-)




21 listopada 2012

Pasztet

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. A jak Święta to nie może zabraknąć pasztetu :-) Przedstawiam Wam dziś pasztet, wg przepisu mojej mamy. Uwielbia go cała rodzina, a inne osoby mające możliwość spróbowania go również wyrażały swoje uznanie. Tak więc jeśli trafiłeś tu, a szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na ten mięsny wypiek, bez wahania możesz zakasać rękawy i brać się do pracy ;-)

PASZTET

Na 4 kg pasztetu::

0,5 kg boczku
1 udziec indyka
1 ozorek świński
0,5 kg serca wołowego
0,5 kg szpondru wołowego
1 cały kurczak
0,5 kg wątróbki świńskiej

1/4 selera
15 cm pora
1 cebula
liść laurowy
10 ziaren pieprzu czarnego
1 duża bułka wrocławska
1 jajo - na 0,5 kg zmielonego mięsa
sól
pieprz
0,5 rozdrobnionej gałki muszkatołowej


Wszystkie gatunki mięsa, poza wątróbką, seler, por, przypaloną cebulę, listek laurowy oraz ziarna pieprzu gotujemy do miękkości w 0,5 l wody.
Gdy mięso zmięknie dodajemy wątróbkę, pokrojoną na kawałki bułkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Studzimy i wyjmujemy kości.
Mięso mielimy dwukrotnie i doprawiamy jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmielone mięso wykładamy do foremek wyłożonych papierem.
Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.

Pasztet

Pasztet

Pasztet


SMACZNEGO :-)


Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę



20 listopada 2012

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki to jedna z moich ulubionych potraw. Zawsze jadłam głównie z mięsem, ale ostatnio zaczęłam odkrywać nowe ich smaki. Eksperymenty z farszem są fascynujące jak w przypadku pierogów. Dziś przedstawiam pierwsze gołąbki w których "umoczyłam palce". Niedługo na pewno pojawią się nowe przepisy na to pyszne danie :-)

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

GOŁĄBKI Z MIELONYM MIĘSEM, BOCZKIEM I RYŻEM


1 kapusta włoska "z czubkiem"o śr. 25 cm
0,5 kg mięsa mielonego (szynka)
0,5 kg wędzonego boczku
3 jaja
1 duża cebula
2 czerstwe kajzerki
sól
pieprz
200 g ryżu
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa


Przed przystąpieniem do robienia gołąbków namaczamy w wodzie czerstwe kajzerki. Ryż gotujemy na sypko (krócej niż jest to określone na opakowaniu).
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
Mięso oraz drobno posiekany boczek mieszamy z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy.
Porcje mięsa z ryżem zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.
Takie gołąbki najlepiej smakują odsmażone na niewielkiej ilości oleju.


Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem


SMACZNEGO :-)


19 listopada 2012

Pieczywo GRANEX - smakowanie, testowanie

Jakiś czas temu, otrzymałam od firmy GRANEX trzy rodzaje pieczywa chrupkiego. Testowałam i smakowałam praktycznie dwa tygodnie, a dziś zobaczycie wyniki tego procesu. Jest to mój pierwszy test więc proszę o wyrozumiałość ;-)

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

PIECZYWO GRANEX - SMAKOWANIE, TESTOWANIE

Firma GRANEX Zajmuje się produkcją zdrowej żywności z pełnych ziaren zbóż – wafli, pieczywa lekkiego, płatków śniadaniowych oraz produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Dziś skupimy się na pieczywie.

Produkty ze znakiem firmy GRANEX to artykuły spożywcze całkowicie naturalne o wysokim standardzie. Zawierają duże ilości, węglowodanów, minerałów, witamin, a przede wszystkim – błonnika pokarmowego. Dzięki wysokim walorom smakowym i dietetycznym są idealnym pożywieniem dla osób dbających o zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

Firma GRANEX przy produkcji pieczywa kładzie duży nacisk na dopracowane receptury, które pozwalają osiągnąć lekkość i kruchość przy zachowaniu wyjątkowego smaku.

W pieczywie GRANEX nie znajdziesz:
- mleka
- sacharozy
- sztucznych dodatków
- konserwantów
- spulchniaczy.

PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK

Skład: mąka żytnia, otręby przenne, kasza jęczmienna, grys kukurydziany, płatki owsiane, błonnik, sól.

Ten rodzaj pieczywa najbardziej smakował mi z produktami pikantnymi i zdecydowanymi w smaku. W czasie testów spożywałam je z pastą twarogową wytrawną.

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

PASTA TWAROGOWA WYTRAWNA

3 łyżki białego sera
1 łyżka śmietany
3 rzodkiewki
1/2 niedużego ogórka
sól
pieprz

Ser rozgniatamy i mieszamy ze śmietaną. Rzodkiewki i ogórka myjemy - ogórka obieramy i razem z rzodkiewkami drobno kroimy lub ścieramy na tarce jarzynówce. mieszamy z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK Z DODATKIEM ORKISZU I ZIÓŁ

Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane, błonnik owsiany, mąka orkiszowa, ziarno słonecznika, sól, mieszanka ziół prowansalskich.

Ten rodzaj pieczywa najbardziej smakował mi z produktami delikatnymi w smaku, słodkimi. W czasie testów spożywałam je z pastą twarogowo-morelową.

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

PASTA TWAROGOWO-MORELOWA

3 łyżki białego sera
1 łyżka śmietany
5 suszonych morel
łyżeczka cukru waniliowego

Ser rozgniatamy widelcem i łączymy ze śmietaną oraz drobno posiekanymi morelami. Dodajemy cukier i mieszamy.

PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK

Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane, błonnik owsiany, mąka z amarantusa, ziarno słonecznika, sól.

Ten rodzaj pieczywa smokował mi właściwie ze wszystkim. Nadaje się do smaków delikatnych, jak i do zdecydowanych. Śmiało możecie go jeść z serkami waniliowymi lub salami. Do wyboru do koloru :-)

Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX

Podsumowując, pieczywo chrupkie GRANEX:
- nie kruszy się, mimo iż jest chrupkie,
- ładnie smaruje się masłem i innymi produktami do smarowania,
- nie przykleja się do podniebienia,
- nie łapie zbyt szybko wilgoci,
- ma odpowiednią grubość kromek (nie za cienką, nie za grubą).

To główne cechy, na które zwracam uwagę jedząc pieczywo chrupkie ;-)

Jedyny mankament jaki znalazłam w produkcie, to sposób pakowania. Otwierając pudełko widziałam jeszcze miejsce na co najmniej 2-3 kromki. Może warto to puste miejsce zapełnić?


SMACZNEGO :-)

18 listopada 2012

Tarta z białym serem i rabarbarem

Za pierwszą po latach wypłatę kupiłam sobie wymarzoną formę na tartę z wyjmowanym dnem. Dzisiejszy przepis został wykonany w ramach testowania rzeczonej foremki. Ciasto wyszło smaczne i znikało momentalnie, a co najważniejsze bez uszczerbku na wyglądzie zostało wyjęte z foremki :-) Nadmienię tylko iż nie jest to typowy deserowy wypiek. Smak twarogu zdecydowanie w nim dominująca przybrana jest lekką słodyczą cukru i kwaśnym, orzeźwiającym smakiem rabarbaru.

Tarta z białym serem i rabarbarem

TARTA Z BIAŁYM SEREM I RABARBAREM

 Na ciasto:
    250 g mąki
    125 g margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    0,5 opakowania cukru waniliowego

Na wyłożenie:
    0,5 kg białego sera
    0,5 kg rabarbaru
    1,5 opakowania cukru waniliowego
    2 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

brązowy cukier do posypania


Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy rabarbaru świeżego możemy użyć mrożony. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru wody i obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie biały ser, rabarbar i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

SMACZNEGO :-)



17 listopada 2012

Calzone

Calzone - drożdżowy pieróg z pikantnym farszem. Pyszności! Przepis podpatrzony w telewizji w programie z Buddym Valastro, twórcą fenomenalnie wyglądających tortów. Oczywiście nieco zmodyfikowana wersja, ale każdy zawsze coś robi po swojemu ;-) Fakt, faktem pierogi wyszły pyszne i objadły się nimi trzy osoby :-D


Calzone - cienkie ciasto


CALZONE


Na ciasto
   3 szklanki mąki
   7 g drożdży instant
   2 łyżki oliwy z oliwek
   330ml ciepłej wody
   szczypta soli

Na farsz:
   1 cebula
   300 g pieczarek
   1 papryka czerwona
   1 papryka zielona
   1 papryczka chili
   3 kiełbaski chorizo
   1 kula mozzarelli
   1 ząbek czosnku
   1 łyżka oleju

Przyprawy:
   oregano
   tymianek
   bazylia
   rozmaryn


Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, oliwą z oliwek i wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto i gdy będzie odchodziło od rąk formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Uważamy aby krojąc papryczkę chili nie dotykać rękami do oczu. Cebulę obieramy i również drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, obieramy i drobno siekamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i razem dusimy aż puszczą wodę. Dorzucamy papryki i jeszcze chwilę dusimy. Kiełbaski chorizo drobno siekamy i dodajemy do papryki i cebuli. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę (wcześniej obrany) czosnek. Przyprawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i talerzem wykrawamy placki (powinno wyjść przynajmniej 6). Na każdy z placków nakładamy po plasterku mozzarelli i porcji farszu. Zaklejamy jak pieróg. Aby pieróg się ładnie błyszczał można go posmarować roztrzepanym jajkiem - ja tego nie robiłam.
Uformowane pierogi układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy przez 25 minut - aż się ładnie zarumienią.

Calzone

Calzone

Calzone

Calzone - grube ciasto



SMACZNEGO :-)


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...