Jakiś czas temu, otrzymałam od firmy GRANEX trzy rodzaje pieczywa chrupkiego. Testowałam i smakowałam praktycznie dwa tygodnie, a dziś zobaczycie wyniki tego procesu. Jest to mój pierwszy test więc proszę o wyrozumiałość ;-)
 |
Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX |
PIECZYWO GRANEX - SMAKOWANIE, TESTOWANIE
Firma GRANEX Zajmuje się produkcją
zdrowej żywności z pełnych ziaren zbóż – wafli, pieczywa lekkiego, płatków
śniadaniowych oraz produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.
Dziś skupimy się na pieczywie.
Produkty ze znakiem firmy GRANEX to
artykuły spożywcze całkowicie naturalne o wysokim standardzie. Zawierają duże
ilości, węglowodanów, minerałów, witamin, a przede wszystkim – błonnika
pokarmowego. Dzięki wysokim walorom smakowym i dietetycznym są idealnym pożywieniem
dla osób dbających o zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie.
Firma GRANEX przy produkcji pieczywa kładzie duży nacisk na dopracowane receptury, które pozwalają osiągnąć lekkość i kruchość przy zachowaniu wyjątkowego smaku.
W pieczywie GRANEX nie znajdziesz:
- mleka
- sacharozy
- sztucznych dodatków
- konserwantów
- spulchniaczy.
PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK
Skład: mąka żytnia, otręby przenne, kasza jęczmienna, grys kukurydziany, płatki owsiane, błonnik, sól.
Ten rodzaj pieczywa najbardziej smakował mi z produktami pikantnymi i zdecydowanymi w smaku. W czasie testów spożywałam je z pastą twarogową wytrawną.
 |
Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX |
PASTA TWAROGOWA WYTRAWNA
3 łyżki białego sera
1 łyżka śmietany
3 rzodkiewki
1/2 niedużego ogórka
sól
pieprz
Ser rozgniatamy i mieszamy ze śmietaną. Rzodkiewki i ogórka myjemy - ogórka obieramy i razem z rzodkiewkami drobno kroimy lub ścieramy na tarce jarzynówce. mieszamy z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK Z DODATKIEM ORKISZU I ZIÓŁ
Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane, błonnik owsiany, mąka orkiszowa, ziarno słonecznika, sól, mieszanka ziół prowansalskich.
Ten rodzaj pieczywa najbardziej
smakował mi z produktami delikatnymi w smaku, słodkimi. W czasie
testów spożywałam je z pastą twarogowo-morelową.
 |
Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX |
PASTA TWAROGOWO-MORELOWA
3 łyżki białego sera
1 łyżka śmietany
5 suszonych morel
łyżeczka cukru waniliowego
Ser rozgniatamy widelcem i łączymy ze śmietaną oraz drobno posiekanymi morelami. Dodajemy cukier i mieszamy.
PIECZYWO - ZAWIERA BŁONNIK
Skład: grys kukurydziany, ryż, płatki ziemniaczane, błonnik owsiany, mąka z amarantusa, ziarno słonecznika, sól.
Ten rodzaj pieczywa smokował mi właściwie ze wszystkim. Nadaje się do smaków delikatnych, jak i do zdecydowanych. Śmiało możecie go jeść z serkami waniliowymi lub salami. Do wyboru do koloru :-)
 |
Peggi w kuchni testuje pieczywo GRANEX |
Podsumowując, pieczywo chrupkie GRANEX:
- nie kruszy się, mimo iż jest chrupkie,
- ładnie smaruje się masłem i innymi produktami do smarowania,
- nie przykleja się do podniebienia,
- nie łapie zbyt szybko wilgoci,
- ma odpowiednią grubość kromek (nie za cienką, nie za grubą).
To główne cechy, na które zwracam uwagę jedząc pieczywo chrupkie ;-)
Jedyny mankament jaki znalazłam w produkcie, to sposób pakowania. Otwierając pudełko widziałam jeszcze miejsce na co najmniej 2-3 kromki. Może warto to puste miejsce zapełnić?
SMACZNEGO :-)