25 października 2012

Sałatka warstwowa

Jestem zmęczona, ale zadowolona, dlatego dziś krótko - zapraszam na wspaniałą sałatkę warstwową. To właśnie w niej pokochałam współgrające smaki ananasa i wędliny drobiowej. Zajadałam się nią bardzo i muszę wkrótce znów ją zrobić :-)


SAŁATKA WARSTWOWA


mały słoik marynowanego selera
puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
30 dkg wędliny drobiowej
4 plastry ananasa
mały por
2 kwaskowate jabłka
20 dkg żółtego sera
majonez


Seler i kukurydzę przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jaja, wędlinę, ananas, i białą część pora drobno siekamy. Aby złagodzić smak pora po pokrojeniu możemy przelać go wrzątkiem i odsączamy. Żółty ser oraz obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na dnie salaterki wykładamy warstwę majonezu, na niej układamy warstwami pozostałe składniki: seler, kukurydzę, jajka, wędlinę, por, jabłka, ser. Każdą warstwę lekko ugniatamy i rozdzielamy niewielką ilością majonezu.

Sałatka warstwowa

SMACZNEGO :-)




Sprawdzone menu na imprezy!



7 komentarzy:

  1. Rewelacyjna sałatka! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa jeszcze tylko kilka dni. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie! A na pewno jeszcze lepiej smakuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki całe jej nie jadłam, właśnie mi o niej przypomniałaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kojarzy mi się z rosyjską sałatką przygotowywaną z okazji Dnia Kobiet :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...