26 października 2012

Zupa z kapusty z pulpetami

Wczorajszy wpis sałatkowy bardzo Wam się podobał, postaram się więc pokazywać więcej sałatek :-) A dziś proponuję zupę - nic wyszukanego, kapusta i inne podstawowe warzywa z pysznymi pulpecikami. W sam raz na chłodne i deszczowe popołudnie.


ZUPA Z KAPUSTY Z PULPETAMI

Na zupę:
    1/4 główki kapusty
    1 marchew
    1/4 selera
    1 pietruszka
    2 pomidory
    3 ziemniaki
    2 łyżki kukurydzy
    1 łyżka rozdrobnionej naci selera
    lubczyk
    sól

Na pulpety:
    200g mięsa mielonego
    1czerstwa kajzerka
    1 jajo
    1 białko
    sól
    pieprz


Kajzerkę namaczamy w wodzie. Warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy (zależnie od upodobań ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy na plastry. Ziemniaki kroimy w kostkę. (Kapusty po pokrojeniu powinno być mniej więcej tyle, aby zapełnić pojemnik po margarynie 500g).
Warzywa zalewamy wodą i gotujemy mniej więcej 20 minut. Doprawiamy lubczykiem i solą.
Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, białkiem, solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy porcję mięsa i kładziemy na gotującą się zupę. Delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Zupa z kapusty z pulpetami

 SMACZNEGO :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...