Ok, wiem to nie Wielkanoc się zbliża. Ale ten mazurek idealnie pasuje również na Boże Narodzenie. Jest mak, bakalie i przyprawy korzenne. W czasie pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kojarzący się z Bożym Narodzeniem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie będziecie żałować :-)
MAKOWY MAZUREK WYTWORNY
BLACHA 25 X 35
0,5 l suchego maku
25 dag masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka rozdrobnionych przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
2 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały)
cukier kryształ do posypania mazurka
2 białka
Mak, mąkę, posiekane masło, cukier puder, jajko, żółtka i
przyprawy mieszamy i zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy
ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na kształt zbliżony do formy) i układamy na wyłożonej papierem formie. Roztrzepanym białkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy bakaliami oraz cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Mazurek jest najsmaczniejszy następnego dnia.
Mazurek makowy wytworny |
Mazurek makowy wytworny |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "UDANE PRZYJĘCIA" E.Aszkiewicz i R.Chojnackiej.
SMACZNEGO :-)
Dość oryginalny post:)
OdpowiedzUsuńAle zgadzam się, że mak pasuje idealnie do Świąt Bożego Narodzenia! JA uwielbiam wszystko z makiem!
Pozdrawiam
Bogna
zapraszam do mnie po pytania, ponieważ nominowałam Twój blog do Liebster Blog www.kasia-gotuje.pl/przepis/165
OdpowiedzUsuńLiebsterBlog- nominuję Cię , więcej u mnie na blogu, zapraszam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń